top of page
Search

Yardımlı Alternatif Ve Destekleyici İletişim Metodları

Yardımlı diye nitelendirilen teknikler bireylerin kullanacakları bilgisayar, ses araçları, elektrik düğmesi vb. ek materyalleri içerir (Beukelman ve Mirenda, 2005). Bunlar kendi içinde ikiye ayrılabilir.

1) Kişiye adanmış/dedicated cihazlar: bu özel cihazlar belirli bir desteğe ihtiyaç duyanlara iletişim sağlamak amacıyla yapılmış cihazlardır. Sadece ADIS cihazlarıdır ve bu cihazlar aynı zamanda başka bir amaç için kullanılamazlar ör: internet, sosyal medya, oyun vs. Bu sebeple bu cihazlar sağlamlık, güvenilirler ve işlevsel bilgisayarlarda üretilmiştir.

2)


Adanmamış cihazlar: akıllı telefon, iPad veya dizüstü bilgisayar gibi ADIS yazılımı veya uygulamalarının eklendiği genel elektronik cihazlardır.Tablet bilgisayarlarının yaygın tanıtımı ADIS endüstrisi için bir devrim yarattı. Öncelikle, Proloquo2Go ve TouchChat gibi bir dizi ADIS uygulaması geliştirildi, bu da onlarla birlikte nispeten düşük maliyetli, yaygın kullanılabilirlik ve cihazların çekiciliği ile mükemmel derecede geçerli bir çözüm getirmiş oldu. Bununla birlikte, tüm ADIS uygulamalarının tam veya uygun olmadığı belirtilmelidir. Birçoğu iletişimin her alanını kapsayacak kadar sembol sözcükleri sağlarken diğerleri genellikle sadece görüntü koleksiyonlarıdır; fotoğraflar gibi.Yardımlı Alternatif ve Destekleyici İletişim Sistemleri sağlayan şirket ve onlara ait adanmış ve/veya aplikasyon örnekleri aşağıdaki gibidir:• Liberator –https://www.liberator.co.uk/products/communication-aids • LAMP Words for Life https://aacapps.com/ • Tobii Dynavox - https://www.tobiidynavox.com/products/devices/ • Smartbox – https://thinksmartbox.com/ • Minspeak - https://minspeak.com/ • Lightwriter : https://www.abilia.com/…/our…/communication/lightwriter-sl50 • Predictable - https://www.therapy-box.co.uk/predictable • Proloquo2go - https://www.assistiveware.com/products/proloquo2go • TouchChat - https://touchchatapp.com/Bazı aplikasyonlar belirli tanı veya öğrenme stiline daha uygun olabileceği gibi, bazı öğrenciler için birden fazla opsiyon uygun olabilir. Hangi yardımlı alternatif ve destekleyici iletişimi sistemini kullanmanın yararlı olacağını bir sonraki postlarda her aplikasyon ve cihaz hakkında bilgi sağlayarak beraber belirleyebiliriz.

114 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page