top of page
Search

Anahtar Kelimelerden Oluşan Sembol Panosu

Updated: Jun 15, 2020

Bu videoda yardımsız alternatif ve destekleyici iletişim metodlarına örnek olarak anahtar kelime kullanan sembol iletişim panosu ekledim - core board.


DKT ve özel eğitim seanslarında öncelikli olarak öğretilen kelime isimleri genelde nesnelerden oluşur ör: elma, araba, top, pantolon, su, süt, makarna vs gibi. Ancak araştırmalar çocukların tipik dil gelişimini araştırdıklarında öğrencilerin ilk öğrendikleri ve en sıklıkla kullandıkları kelimelerin sadece nesnelerden ibaret olmadıklarını gözlemlemişlerdir. Saadettin Keklik'in 0-6 yaş çocukların en çok kullandığı kelimeleri gözlemleyen araştırmasında öğrencilerin en sıklıkla kullandığı ilk 20 kelime aşağıdaki gibidir: ev, al, anne, baba, su, ve, bu, daha, ne, git, yap, güzel, küçük, ver, bak, ol, sonra, gel, ben, var.

Bu kelimeler bu panoda da kullanılan 'anahtar kelimeler'dir. Yani bu kelimeleri her mekana/duruma/olaya uygun olarak kullanabiliriz. 'Top' kelimesi bizi sadece oyun sırasında iletişime geçebilmek için sınırlarken aynı durum içerisinde "ver, al, git, ben, bak" kelimelerini öğretirsek, öğrenciye iletişime geçebilmesi için daha zengin fırsatlar tanımış oluruz. "Ver, al, git, ben, bak" kelimeleri hem oyun içerisinde anlamlı bir şekilde kullanılırken hem okulda, hem sosyal iletişim sırasında, hem markette hem de uyumadan önce de kullanılabilecek etkili sözcüklerdir. Anahtar kelimeler fonksiyonel iletişimi geliştirmek, farklı durumlarda iletişimi artırabilmek ve çeşitli iletişim fırsatları yaratabilmek dolayısıyla hayat kalitesini, bağımsızlığı ve kendine güveni artırmak için çok değerlidir. Hedeflediğimiz kelimelerin öğrencinin her anında kullanabileceği kelimeler olmasına önem vermeliyiz.

Burada anahtar fonksiyonel kelimelerle birçok ortam, durum, ihtiyaç ve hissimizi ifade edebileceğimiz, kişiye/duruma/mekana özel kelimelerle bunu zenginleştirebileceğimizi örnekledim.

Yardımsız ADIS metodlarının bir avantajı taşınılabilirlik ve kırılma/bozulma imkanı olmaması. Kaplayarak kullanabileceğiniz bu panoyu şarjı var mı, bitti mi, çalınır mı, ağır mı diye düşünmeden gittiğiniz her yere taşıyabilir, her iletişim fırsatından yararlanabilirsiniz.

Bu yardımsız ADIS metodununkelime gruplama yöntemi ise aynı zamanda birçok yardımlı ADIS metodu olan aplikasyonların kullandığı şekilde; cümle yapısına uygun ve renklerle kategorileştirilmiş. Dolayısıyla hazır olduğunuzda, finansal destek sağlandığında almayı planladığınız IPADle de aynı kelimeleri ve kelime planlama şeklini kullanabilir, kolayca genelleme sağlayabilirsiniz. Bu pano için bana e-mailimden, facebooktan veya internet sayfasında ulaşabilirsiniz ve beraber bir terapi planı çizebiliriz


Makale: Bu çalışma, M.Ü. Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından kabul edilen “On Bir Yaşına Kadar Çocukta Dil Edinimi” adlı Saadettin Keklik'e ait doktora tezinden elde edilmiştir.


https://www.facebook.com/alternatifiletisim/videos/2621529784830504/




98 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page