top of page
Search
Writer's pictureErsin Sınay

Okul öncesi çocuklarla kullanılabilecek dil, konuşma ve iletişim aktiviteleri

Doğumdan 2 yaşına kadar


· “ma”, “da”, “ba” gibi sesleri tekrar edin. Bebeğinizin de bu sesleri taklit etmesi için onu teşviklendirin. · Bebeğiniz herhangi bir ses çıkardığında onunla göz kontağı kurun. Onunla konuşun ve onun çıkardığı sesleri taklit edin. Seslerin net bir anlamı olmasa da onunla sohbet ediyormuş gibi davranın. Bu ses denemesi yapmak ve bunu anlamlandırmak için bebeğinize imkan sağlar. · Bebeğiniz güldüğünde veya komik bir yüz ifade yaptığında pozitif bir tepki ile buna yanıt verin; gülümsemek, aynı suratı tekrar etmek vs gibi · Bebeğinizin sizin yaptığınız hareketleri nasıl yapabileceğini gösterin; alkışlamak, peek-a-boo (saklambaç) oynamak gibi. · Banyo yaparken, giyinirken, yemek yedirirken bebeğinizle konuşun. Ne yaptığınızı, nereye gittiğinizi, günün geri kalanında neler yapacağınız hakkında konuşun. Bebekler konuşmaya başlamadan önce ses ve kelimeleri duymaları gerekir. Bu anlar onların işitsel olarak ses ve kelime hazinelerinin güçlenmesine yardımcı olur. · Renkleri ve şekilleri gösterin. Gördüklerinizi sayın. (Yolda giderken bir araba, iki araba gibi.) Okula başlayacağı zaman öğreneceği bu bilgilere önceden tanıdık olmasına yardımcı olur. · İşaret parmağı ile gösterme ve el sallama gibi el jestlerini kullanın ve bebeğinizin de taklit etmesi için onu teşviklendirin. · Hayvan sesleri hakkında konuşun. Bu, bebeğinizin sesler ve hayvanlar arasındaki ilişkiyi kurabilmesine yardımcı olur. "Köpek hav-hav diyor" gibi kelimeler kullanın. · Bebeğinizin söylediklerine ekleyin. Bebeğiniz "Araba" dediğinde, "Evet, araba. Hızlı bir araba” diyerek ekleyin. Böylece bebeğinize yeni kelimeler öğretmiş olursunuz. · Beraber kitap okuyun. Bir kitaptaki her kelimeyi okumak zorunda değilsiniz, ama bu yaştaki bebekler için kitaplardaki resimler hakkında onlarla konuşabilirsiniz. Sağlam ve büyük renkli resimleri olan kitapları seçin. · Çocuğunuza "Bu nedir?" diye sorabilir ve nesnelere işaret etmelerini veya isimlendirmelerini sağlamaya çalışabilirsiniz.

2 - 4 Yaş


· Çocuğunuzla net bir şekilde konuşun. Bazen çocukların yanlış söylediği kelimeler sevimli olabilir ancak ona kelimelerin doğru telaffuz şekli için örnekler sunun.

· Anladığınızı göstermek için çocuğunuzun söylediklerini tekrarlayın.

· Söylediklerine ekleyin. Örneğin çocuğunuz “meyve suyu” dediğinde, “meyve suyu istiyorsun. Peki. Meyve suyu var. Elma suyu veya şeftali suyu, hangisini istersin?”

· En sevdiğiniz veya size tanıdık olan şeylerin resimlerini kesin. Onları, sürülecek şeyler, yiyecek şeyler ve birlikte oynanacak şeyler gibi kategorilere ayırın.

· Resimleri karıştırıp eşleştirerek saçma ve komik resim kolajları yapın. Örneğin bir arabanın direksiyonuna köpek resmi yapıştırın. Resimde neyin yanlış olduğu ve bunu "düzeltmenin" yolları hakkında konuşun.

· Çocuğunuzun soruları anlamasına ve soru sormasına yardımcı olun. Ör. evet - hayır oyununu oynayın. Onların komik bulacağı ve onları düşündürecek sorular sorup bunu bir oyun haline çevirin ör:  "Bir domuz uçabilir mi?"

· Seçim içeren sorular sorun. "Elma mı istersin portakal mı? "Kırmızı gömleğini mi yoksa mavi gömleğini mi giymek istiyorsun?" Bu onları kendi seçimlerini yapmaya teşvik ederek kendi kararlarını verebilme ve kendilerine olan güvenlerini geliştirmekte çok önemlidir.

· Çocuğunuzun yeni kelimeler öğrenmesine yardımcı olun. Vücut bölümlerini adlandırın ve onlarla ne yaptığınız hakkında konuşun. "Bu benim burnum. Çiçek, kek ve sabun kokusunu alabiliyorum."

· Basit şarkılar söyleyin ve tekerlemeler söyleyin. Bu, çocuğunuzun konuşma ritmini öğrenmesine yardımcı olur.

· Bilinen nesneleri bir kutuya yerleştirin. Çocuğunuzdan birini çıkarmasını ve size adını ve nasıl kullanılacağını söylemesini sağlayın. "Bu benim topum. Bununla futbol oynuyorum”

· Tanıdık kişilerin ve yerlerin resimlerini gösterin. Kim oldukları ve ne olduğu hakkında konuşun. Yeni hikayeler oluşturmayı deneyin.


4 - 6 Yaş


· Çocuğunuzla iletişime geçtiğinizde tüm dikkatinizi ona verin.

· İletişime geçmeden önce onun dikkatini çekin bunu cümlenize başlamadan önce çocuğunuzun ismini söylerek yapabilirsiniz · Söylemek istediğinizi söyledikten sonra durun. Bu, çocuğunuza yanıt verme şansı verir. Bu sohbet etmeyi, sohbetin kurallarını (örneğin sırası gelince konuşmak) öğretir.

· Çocuğunuzun yeni kelimeler öğrenmesine yardımcı olun. Onunla konuşurkenYeni bir kelime söyleyin ve ne anlama geldiğini söyleyin ya da anlamasına yardımcı olacak şekilde kullanın. Örneğin, "araba" yerine "araç" kelimesini kullanabilirsiniz. "Bugün mağazaya aracımızla gidelim. Yürümek için çok yorgunum" diyebilirsiniz.

· "İlk", "orta" ve "son", “önce”, “sonra” veya "sağ" ve "sol" gibi kelimeleri kullanarak sıralama becerileri için zemin hazırlayın.

· "Yukarı" ve "aşağı" veya "açık" ve "kapalı" gibi karşıtlardan bahsedin.

· Çocuğunuza objeleri tanımlayarak anlatın ve nerden bahsettiğinizi tahmin ettirin. "Yerleri süpürmek için kullanıyoruz" deyin ve süpürge kelimesini bulmasını sağlayın. "Soğuk ama lezzetli bir tatlı. Çileklisini çok severim" diyerek "dondurmayı" tahmin ettirin.

· Öğe grupları veya kategoriler üzerinde çalışın. Bir gruba ait olmayan şeyi bulun. Örneğin, "Ayakakbı, elma ve portakalla aynı gruba girmez çünkü araba bir meyve değildir"

· Çocuğunuzun iki ve üç adımlı talimatları dinlemesi ve yerine getirmesine yardımcı olun. "Odana git ve bana kitabını getir" gibi kelimeler kullan. Çocuğunuzdan talimat vermesini isteyin. Lego oyunu sırasında size talimatlar vermesini isteyebilirsiniz. Ör: kırmızı bloğu bul. Bunu mavinin üzerine koy.

· Çocuğunuzla farklı rolleri deneyimleyeceğiniz oyunlar oynayın. O anne veya baba olsun ve siz çocukmuşsunuz gibi davranın. Bu karakterin farklı özelliklerini ve sorumluluklarından bahsedin. Evin farklı odaları ve mobilyaları hakkında konuşun.

· Filmleri birlikte televizyonda veya tablette izleyin. Çocuğunuzun ne izlediğinden bahsedin. Sonra ne olacağını tahmin ettirin. Karakterler hakkında konuşun. Mutlu mu, üzgün mü? Ondan hikayede ne olduğunu söylemesini isteyin.

· Birlikte bir sahne ortaya çıkarın veya farklı bir son oluşturun.

· Dili öğrenmek için günlük görevleri kullanın. Örneğin, menüdeki yiyecekler ve mutfaktaki renkleri, dokuları ve lezzetleri hakkında konuşun. Nereye koyacağınız hakkında konuşun. Peçeteyi masaya, kucağınıza veya kaşığın altına koymasını isteyin. Peçetenin kime ait olduğu hakkında konuşun: "Bu benim peçetem." "Bu babamın." "Bu Tamara'nın."

· Birlikte bakkal alışverişine gidin. Ne satın alacağınız, neye ihtiyacınız olduğu ve bunları nerede bulabileceğiniz hakkında konuşun.

· Boyutlar, şekiller ve ağırlık hakkında konuşun.



20 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page