Şarkıcı Sia müzik filmden otistik bir kişi oynayan oyuncunun otistik olmaması ve otizmi doğru bir şekilde temsil etmemesinden ötürü birçok eleştiri almış ve buna rağmen ödüle aday gösterilmiştir. Kendilerini ifade etmek ve doğru temsiliyetin ve fırsatların öneminin altını çizmek için sözel iletişim kullanmayan otistikler 'Listen' isimli kısa filmi hazırladılar. Bunu sizlere hem temsiliyetin amacını, hem ADİS kullanımını ve önemini hem de otizm şemsiyesi altında birçok bireyin farklı sözel iletişim becerilerine rağmen kendilerini ifade edebileceğini göstermek için paylaşıyorum. Unutmayın #nothingwithoutusforus - bizim hakkımızda biz olmadan olmaz ve #heriletişimyönelimieşittir.
Türkçe çeviri:
Bu film ‘restraint içerir.’ (Bu otizm alanında çalışan birçok eğitimcinin otistik öğrenci üzerinde kullandığı fiziksel davranışı durdurma/önleme stratejisidir. Otistik toplumunda bu kişinin otonomi, kontol ve fiziksel çevresini limitlediği için bir istismardır ve birçok otistik kişinin eğitim planında karşısında çıktığı için travmatiktir ve bununla ilgili paylaşımlarda uyarı içeriği verilmesi tavsiye edilir.)
Bu bölümler siyah beyaz olarak gösterilir ve öncesinde bir içerik uyarısı yapılır. Bu kısımları izlemek istemezseniz geçebilirsiniz.
Merhaba ben Grant Blasko, koleje gidecek olan son sınıf lise öğrencisiyim.
Benim adım Jordyn Zimmerman. IPAD’de yazı yazarak iletişime geçiyorum.
Benim adım *endever ve çok modelli iletişim kullanıcısıyım.
Merhaba, Ben Kanada’dan Isaiah Grewal. İletişime geçmek için yazı ve heceleme kullanıyorum.
(Anlatıcı) Hepimiz otistiğiz ve iletişime geçmek için sözel iletişim kullan(a)mıyoruz. Birçoğumuz sözel iletişime geçmiyor. Bzılarımız ise zaman zaman veya az miktarda sözel iletişim kullanabiliyor. Başkalarının bizim adımıza söylecek çok şeyi var. Hikayeler, biyografiler yazıyorlar. Bizim hakkımızda tiyatro oyunları ve filmler yapıyorlar. Ama bizi dinlemiyorlar.
(Rhema Russel) Konuşamıyor olmam duymadığım anlamına gelmez. Başkalarının bana ve benim hakkımda söylediği herşeyi duyuyorum. Yüzümden anladığımı ifade edemeyebilirim ama biliyorum ve anlıyorum. Benim güçlü kulaklarımdan tek bir kelime bile kaçmıyor.
(Anlatıcı) Konuşmuyor ve birçok alanda ihtiyaç duyuyor olabiliriz belki ama bir kitapa, oyuna filme katkı koyamayacağımız anlamına gelmez. Bizi dahil etmezseniz insanlar bizim katılamayacağımız, yapamayacağımız düşünmeye devam edecektir. Bu sebeple birçok insan bizim herhangi bir katkımız olabileceğini düşünmekte zorluk çekiyor.
(Damon Kirsebom) Sözel iletişime geçemeyen otistikleri temsil etmeyi amaçlayan herkese önerim bizimle direkt olarak iletişime geçmeleri. Bizi yanlış şekilde temsil etmek bizi suistimal ve istismara açık hale getirir.
(Jordyn Zimmerman) Ben konuşamadığım için sohbette dışlanmamalı ve yetersiz olarak görülmemeliyim.
(endever) Çeşitli otistik kimliklerinin daha fazla temsil edilmesi gerekiyor.
(Hari srinivasan) Medya genel olarak kendimizi ve çevremizdekileri nasıl gördüğümüzü ve toplumdaki rolümüzü şekillendirir. Eğer yetersiz ve etkisiz bir temsil varsa bu önyargıları besler ve kişilerin kendilerini yetersiz görmeleri ve kendileri ile ilgili negatif düşüncelere (nefret dahil) sahip olmalarını sağlar.
(anlatıcı) eğer sizin hikayenizde sizinle ilgili herhangi bir umut olmadığı söyleniyorsa, insanlar bizim sözel iletişime geçmeyen çocuk ve yetişkinleri nasıl destekleyebileceğinizle ilgili çözümlerimizi duymazlar. Bizim adımıza bizim hakkımızda yazanlar ‘onlara’ göre en doğru olanı dünya ile paylaşırlar. Onların temsiliyetini takip edenlerse bu düşüncelerden doğru bize yardım etmek yerine bize zarar verebilirler. Sıradan bir şekilde iletişime geçemediğim için bana çocuk gibi davranılması utanç verici ve travmatiktir.
(Rheman Russel) Benimle bebekmişim gibi konuşmak beni küçümseyen bir davranıştır.
(Philip Reyes) İnsanların ben orda yokmuşum gibi benim hakkımda konuşmasından hoşlanmıyorum.
Uyarı: Bazı kitap ve fimler fiziksel olarak sınırlama (restraint) içerir.
(Cal Montgomery) Her yükseliğim, her ‘davranış problem’imin hep benim yüzümden olduğu varsayıldı. Bana karşı yasal olmayan bir davranış sergilemiş olsalar bile, beni köşeye sıkıştırsalar, zorlasalar, ihtiyacım olan birşeyi benden alsalar bile hep benim suçummuş gibi davrandılar.
Gerginleşiyorsun.
Nefesin sıkışıyor.
Yumruklarını sıkmaya başlıyorsun.
Vücudunun sana ihanet ettiğini hissediyorsun.
Buna karşı gelebilirsin veya vazgeçebilirsin.
Senin kararın.
Yine de kendini yerde buluyorsun.
Yüzüstü yerde yatıyorsun.
Gevşeyebilirsin, yalvarabilirsin, ölü taklidi yapabilirsin.
Bunların hiçbiri işe yaramıyor.
Eğer canın yandığını belli edersen, sana daha büyük bir acı yaşatırlar.
Boğulacağımı, nefessiz kaldığımı hissediyordum ve bunu belli etmek için bağırdım.
Ve bana güldüler.
(Arkada görüntülerde gazete manşetleri gösterilir. Bu manşetlerde otistik bir gencin yaşadığı rehabilitasyon merkezinde davranış kontrolü diye yüzüstü, elleri bağlı şekilde 9 dakika yüzü yere bastırılarak tutulması sonucu nefessiz kalıp öldüğünün kanıtlandığı gösteriliyor. )
İnsanların otistik kişilerin davranışlarını engellemek için kullandığı formülleri cerrahi bir yöntemmiş gibi savunduklarını görür, duyarsınız ancak bu sadece kazananı önceden belli olan bir kavgadır. Ve bu kavganın kazananı siz değilsiniz.
(Anlatıcı) Peki ne yapmalıyız? Konuş(a)mayan otistiklere danışın, projenizin başında ve süresince. Yazzdığımız blog ve kitapları okuyun. Video ve filmlerimizi okuyun. Hayatlarımızı öğrenin. Marjinilize edilmiş otistiklerin onur ve haysitelerine değer vererek, fırsatlar verilmesi ve seslerinin duyurulmasına yardımcı olabilirsiniz. Böylece konuş(a)mayan otistikleri hayatımızın her alanında daha sıklıkla görebiliriz böylece daha doğru bir şekilde temsil edildiklerinden emin olabiliriz.
Bize sorun.
Bizi dinleyin.
Biz olmadan bizim hakkımzda olamaz.
Comments